‘We maken er een gezellige boel van’

Tony krijgt ondersteuning van het obesitasteam

Tony Slotboom is 41 jaar, verloofd met Herman. Ze woont op zichzelf in Utrecht Overvecht en wordt ondersteund door begeleiders van Amerpoortlocatie De Kiezel. “Ik ben een gezellig type. En een doorzetter.” Zo omschrijft Tony zichzelf. En dat doorzettingsvermogen heeft Tony in de afgelopen maanden al vaak laten zien. Want ze werkt vol overtuiging aan zichzelf om weer lekkerder in haar vel te zitten. Met hulp van gedragsdeskundige Maaike Smit en haar collega’s van het obesitasteam.

Tekst / Fotografie: Jantine Willemsen

De coördinerend begeleider heeft Tony aangemeld. “Ik wilde het écht anders doen,” vertelt Tony. “Ik ben zelfs een paar keer in het ziekenhuis opgenomen geweest, omdat het niet goed ging met mijn gezondheid. Als ik boos was, ging ik naar de snackbar. Ik heb vaker dingen geprobeerd om gezond te leven. Maar ik kwam er niet verder mee. Omdat ik een beperking heb, kan ik niet goed uit mijn woorden komen bij een diëtist bijvoorbeeld.” Maaike vult aan: “De vorige diëtist van Tony was gericht op afvallen, ze werkte met een puntensysteem. Je mag dan een bepaald aantal punten op een dag eten. En de uitleg ging veel met woorden.”


Foto’s

De diëtiste van het obesitasteam werkt heel anders. Tony vertelt erover: “Van Annet moet ik met mijn telefoon foto’s maken van mijn eten. Dan kan ze zeggen: ‘dit is teveel’ of ‘dit is goed’. Ik mag bijvoorbeeld niet meer met pakjes koken, want daar zit veel zout in. Ik maak wel eerst op wat ik nog in huis heb, want weggooien is zonde. Dat vindt Annet ook. We maken samen boodschappenlijstjes. Gisteren heb ik sla gemaakt met hamblokjes. Dan mag er niet ook nog een balletje gehakt of een schnitzel bij. We kijken naar wat ik lekker vind. Ik houd heel erg van lasagne. Van Annet leer ik nu hoe ik zelf saus moet maken met minder calorieën en minder zout. Met mijn begeleider doe ik wel eens boodschappen of we koken samen. Voor mij is werkt dit veel beter.”


Emoties

Maaike Smit benadrukt: “Bij het obesitasteam ligt de focus op gezondheid, plezier hebben in eten en bewegen, ontspannen en genieten. Maar allereerst gaat het om elkaar leren kennen.” Tony bevestigt: “Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven, dus ik vertrouw niet zomaar iedereen.” Maaike gaat verder: “We hebben het vaak over hoe je omgaat met je emoties. Want als je daar goed mee om leert gaan, grijp je op moeilijke, emotionele momenten bijvoorbeeld niet naar ongezond eten. Dat je denkt: ‘dat koekje heb ik wel verdiend’. Dat gebeurt bij veel mensen, zeker niet alleen bij Tony.”


Lekkerder

Er zijn veel vooroordelen over overgewicht. Maaike merkte het zelf: “We hadden met ons team een kraam bij het Amerpoort Kennisfestival in mei. Toen we even gingen zitten met een ijsje, hadden mensen gelijk commentaar: ‘IJs bij het obesitasteam, dat kan toch écht niet!’ Maar af en toe een ijsje mag best, ook als je overgewicht hebt. Daarom vinden wij genieten ook zo belangrijk. En niet dat je bijvoorbeeld denkt: als je gaat afvallen, is je leven niet meer leuk. Het belangrijkste doel voor Tony is lekkerder in haar vel zitten. We maken kleine stapjes. Bijvoorbeeld lopen naar het kantoor van de begeleiding. Of dus weten welk eten je beter kunt kiezen en ook lekker vindt.”


Grenzen

Tony: “We maken er juist een gezellige boel van! Met Lucinda (psychomotorisch therapeut) ga ik elke week sporten. We kiezen samen iets uit wat ik leuk vind. Van dansen tot badminton of zwemmen. Of een balsport, want ik ben heel goed met een bal. Met Maaike en Lucinda leer ik ook beter ontspannen. Want ze zien soms ook mijn spanning. En dan zoeken we samen een oplossing. Ik vertrouw hen. Nu moet ik bijvoorbeeld opschrijven waar mijn gevoel vandaan komt als ik blij ben. Of als ik boos of verdrietig ben. Ik leer zo ook meer mijn grenzen aan te geven. Want eerder zette ik altijd alleen maar door en ging ik dus soms te ver. Hiervoor werd ik eerder boos. Bijvoorbeeld die keer toen mijn benen ingezwachteld moesten. Ik kon toen niet sporten met Lucinda. We kozen ervoor om te ontspannen en spelletjes te doen. Dat leer ik ook hier. Ik word rustiger.”


Over het obesitasteam

Het obesitasteam helpt cliënten met extreem overgewicht. Vier thema’s staan centraal: eten, bewegen, ontspannen en genieten. Het eerste jaar werken cliënten aan goede gewoontes. Het tweede jaar gaat het om het vasthouden daarvan.

Het obesitasteam bestaat uit gedragsdeskundigen, een psychomotorisch therapeut, een diëtist en een systeemtherapeut. We betrekken ook familie en begeleiders en, als het nodig is een arts. Meer weten? Mail naar obesitasteam@amerpoort.nl of bel het expertiseloket 06 57 42 09 9

Foto (van links naar rechts bovenste rij): gedragsdeskundige Maaike Smit, psychomotorisch therapeut Lucinda Looijenga, diëtist Annet Scholten, (onderste rij): gedragsdeskundige Lotte Griffioen, systeemtherapeut Barbara Stremmelaar.