Charlotte krijgt Thuis Ondersteunende Zorg

‘Je groeit mee
met een gezin’


Amersfoort, woensdagmiddag om 16.00 uur. Charlotte (18) en haar begeleider José parkeren de auto op de oprit. Ze zijn na school even gaan rijden. Naar dat cafeetje in Spakenburg. Onderweg lekker hardop meezingend met de pop-cd.

Tekst: Lisette Stekelenburg / Fotografie: Ineke Oostveen

José komt al negen jaar als begeleider Thuis Ondersteunende Zorg (TOZ) bij Charlotte thuis. Voor Janine, de moeder van Charlotte, een middag om even haar handen vrij te hebben. Ze werkt als logopedist. Samen kijken ze terug naar hoe het jaren geleden allemaal begon.


Charlotte is geboren met het syndroom van Down en had een moeilijke start. Door een schildklierafwijking gingen Janine en haar man met haar ziekenhuis in en uit. Bovendien hadden ze ook twee andere peuters thuislopen. Charlotte is de middelste van een gezin van drie. Ze scheelt anderhalf jaar met broers Joram en Matthijs. “Via de Down-poli kwam ik in contact met Amerpoort en kreeg ik de eerste ondersteuning thuis. Het was een pittige tijd. Dan is het een verlichting als iemand gericht met haar bezig kan zijn.”

Liefde

José kwam toen Charlotte negen was. “Het was liefde op het eerste gezicht”, zegt Janine gekscherend. Toch klopt de uitspraak wel. “José en ik hadden meteen een klik. En dat is wel zo prettig als iemand thuis bij je over de vloer komt. Ik had al enkele begeleiders over de vloer gehad. Met wisselend succes. Tussen ons zat het meteen van alle kanten goed.”


In het begin wilde het meisje de deur niet uit, weet José nog. “Ze had veel fantasie en leefde in een soort speelfilm. Dan speelden we een verhaal na op haar slaapkamer. Na een tijdje deden we dat ook in de speeltuin en gingen we als vanzelf vaker dingen buiten de deur ondernemen, zoals fietsen en badmintonnen.


“De begeleiding was in het begin ook gericht op het aanleren van dagelijks vaardigheden, zoals: zindelijk worden, douchen en tandenpoetsen.” En dat is het mooie van terugkijken. Charlotte is enorm gegroeid. “Ze neemt onbewust zoveel dingen in zich op en ze heeft zoveel geleerd!” Janine kan het beamen. “Zo had ze laatst opeens haar veter gestrikt!”

Band

Ieder jaar hebben ze samen een evaluatie en staan ze stil bij hoe het gaat en wat Charlotte nog kan leren. Janine: “Maar als er iets is, zeggen we het eigenlijk altijd meteen. Daarin lijken we ook op elkaar. We hebben ook op woensdag app-contact. Die band hebben we inmiddels opgebouwd. Dat is ook belangrijk. Iemand komt toch wekelijks in je huis.” Voor een begeleider ook bijzonder. José: “Je groeit met een gezin mee en dat is mooi om mee te maken.”


Even kijken ze elkaar aan. En dan vertelt Janine over haar ziekte. “Ik ben anderhalf jaar geleden heel erg ziek geweest. Veel wil ik er niet over kwijt. Het was een moeilijke en spannende tijd en gelukkig gaat het nu weer goed. Ik benoem het omdat ik zo blij was dat José er elke woensdag was om met Charlotte leuke dingen te doen: zwemmen in de Octopus, koekjes bakken, naar de bioscoop of de Pyramide van Austerlitz. Noem maar op. Dat heeft voor ons zoveel betekend. We hebben Charlotte ook niet veel verteld. Ik denk dat ze daardoor van ons gezin het minst last heeft gehad van mijn ziekte.”

Woensdag

Charlotte is nu bijna 19. Maar hoe het verder gaat met de ondersteuning thuis, daar denken ze nog niet te veel over na. “Het is nog niet af”, zegt José. “Er is nog genoeg te doen.” Janine vertelt dat Charlotte op de wachtlijst staat voor een nieuwe heup. “Tot die tijd gaat ze voorlopig nog naar school en krijgt ze thuis ondersteuning. Als ze gaat werken bij een dagbesteding, dan bouwen we het af. Maar zover is het nog niet. We kijken stap voor stap. José hoort gewoon bij onze woensdagmiddag.”


Dan komt Charlotte naar beneden. José is haar uitlaatklep en meestal kletst ze de oren van haar hoofd. Nu vertelt ze schoorvoetend over de leuke dingen die ze samen ondernemen. Het is toch wat als er een uurtje van “jouw woensdag” wordt afgesnoept. Gelukkig is José er volgende week weer.

Wat is Thuis Ondersteunde Zorg? 

Zo’n 25 begeleiders van Thuis Ondersteunende Zorg komen bij ongeveer 50 kinderen met een verstandelijke beperking en hun gezinnen thuis. De hulp bestaat vooral uit lichamelijke verzorging, pedagogische begeleiding en het stimuleren van de ontwikkeling van het kind. Daarnaast ondernemen begeleiders activiteiten met het kind in overleg met de ouders. De ouders krijgen thuis ondersteuning op de momenten dat zij die het hardst nodig hebben. Thuis Ondersteunde Zorg bestaat nu 40 jaar. En ook KIDS (Kinderen In De Samenleving) van Amerpoort viert haar 25-jarig bestaan. KIDS ondersteunt ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand in het basisonderwijs. Om dit te vieren organiseert Amerpoort op woensdag 16 oktober een jubileumsymposium. Kijk hier voor meer informatie.


U bent van harte welkom.