Goede behandeling van epilepsie

Het specialistisch behandelcentrum Zandheuvelweg (SBZ) bestaat tien jaar. Dit betekent niet alleen een jubileum voor het SBZ, maar ook voor verpleegkundig specialist Karin Schlepers. Al vanaf de start werkt ze hier. “Ik ben trots op wat we hebben neergezet.”

Tekst: Eddy Steenvoorden / Fotografie: Ineke Oostveen

Een goede behandeling van de epilepsie kan het leven van een cliënt veel prettiger maken. En dat is volgens Karin precies het mooie van werken in het SBZ. Een poosje geleden gaf ze, in overleg met een neuroloog, een cliënt een nieuw medicijn tegen epilepsie. “De kans dat het zou helpen was niet zo groot, want medicijnen werken vaak niet goed bij onze cliënten. Maar deze medicatie werkte wel, waardoor de cliënt minder vaak een aanval kreeg en de aanvallen ook minder heftig werden.”

Grote verbetering

Zo’n succes maakt haar blij, hoe klein de vooruitgang soms ook is. “Soms heb je het over winst op de vierkante centimeter. Maar wanneer iemand nog maar vijf in plaats van tien aanvallen per jaar krijgt, vind ik dat een grote verbetering.”

Het vinden van de juiste behandeling is een uitdaging, want je weet niet altijd waarom de epilepsie erger of minder wordt. Heeft een verandering in de omgeving misschien invloed op een cliënt gehad? Hoe weet je of je behandeling helpt als je cliënt dat niet kan aangeven? Hoe onderscheid je bijwerkingen? Het vinden van de juiste medicijnen doet denken aan het maken van een moeilijke puzzel: “Noem het gerust een zoektocht, maar wel eentje die mijn werk boeiend maakt.”

Karin Schlepers: “Wanneer iemand nog maar vijf in plaats van tien aanvallen per jaar krijgt, vind ik dat een grote verbetering.”

Filmpjes belangrijk

Tijdens die zoektocht is steeds vaker een rol weggelegd voor filmpjes die begeleiders of anderen hebben gemaakt tijdens een aanval van epilepsie. “Laatst dacht een begeleider nog dat er sprake was van een aanval, maar konden wij zien dat dat niet klopte. Dan merk je hoe belangrijk onze kennis is. Nu gaan we uitzoeken wat er dan wel aan de hand is.”

Ze werkt in een klein team van verpleegkundigen en neurologen. Elke week is er spreekuur aan de Zandheuvelweg. Karin ondersteunt de neuroloog, maar heeft ook zelf spreekuren en soms bezoekt ze een cliënt in de woning. “We zijn hecht en werken al vanaf het begin, tien jaar geleden, goed samen. Daardoor weten de mensen ons goed te vinden. Wij weten meer van de behandeling van neurologische aandoeningen bij mensen met een verstandelijke beperking dan in een ziekenhuis, dat hebben we inmiddels wel bewezen.”

Onderzoek

Het SBZ houdt zich niet alleen bezig met behandeling, maar ook met onderzoek. Een paar jaar geleden werd in samenwerking met Amerpoort een dieet tegen epilepsie onderzocht. “Binnenkort starten we met een onderzoek, met als werktitel: ‘epilepsie bij volwassenen met een verstandelijke beperking, het cognitieve beloop en aanknopingspunten voor zorg en behandeling’.”

En is er tussen de serieuze werkzaamheden nog tijd voor het vieren van het jubileum? Karin lacht. “Daar hebben we nog niks voor geprikt, maar een feestje is zo georganiseerd. En wie weet wachten we wel tot ons 12,5-jarig bestaan, dat is ook een mooi getal!”

Het Specialistisch Behandelcentrum en Corona

Ook tijdens de Corona-uitbraak probeert het Specialistisch Behandelcentrum de zorg zoveel mogelijk door te laten lopen. We doen dit in de vorm van telefonisch overleg met de neuroloog en de verpleegkundig specialist. Een afspraak daarvoor kan gemaakt worden via het Medisch Secretariaat: 035 64 63 760.