ZEGGENSCHAP


‘Invloed ervaren in deze onzekere tijd’

De afgelopen maanden hebben we aan den lijve ondervonden hoe razendsnel de wereld zoals we hem kennen, kan veranderen.

Als begeleider kan je ineens niet meer op je eigen werkplek werken. Je wordt op andere dagen ingeroosterd dan normaal. Je draait hele korte of juist extreem lange diensten. En soms moet je juist thuisblijven, omdat je bij een ‘risicogroep’ hoort. Locaties worden ‘geïsoleerd’. Boodschappen haal je niet meer in de winkel, maar die worden bezorgd. Je mag het terrein niet meer af. En cliënten vragen naar mama of een geliefde broer, maar je kan niets betekenen. Kriebel in je keel, een hoestje en koorts: blijf thuis! Kortom, het leven zoals je dat kent staat op zijn kop. Je hebt niets meer te vertellen en gedwee volg je de aanwijzingen van het RIVM, de overheid en crisisteams. Je weet het ook niet beter. Voor ons als medewerkers een vreemde gewaarwording, ongekend en bevreemdend. Zo gewend zijn we aan het ervaren van regie en vrijheid. En dan bedenk ik me ineens dat dit voor veel van onze cliënten dagelijkse kost is. Zeggenschap en invloed ervaren, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het zit hem in de grote, maar vooral ook de kleine dingen van het leven. Mag ik bepalen of ik ga werken en waar ik ga werken? Wanneer ik naar bed ga en opsta? Wat ik op mijn brood eet en of ik in de avond of in de middag warm wil eten? Mag ik lekker een nacht doorhalen en films kijken als ik daar zin in heb? En hoe zit dat met mijn verkering? Ze woont op een andere groep, mogen we elkaar wel zien? En zoenen?

Gelukkig heeft Amerpoort sinds kort ook een Werkgroep Corona. Hierin denken cliënten uit de centrale cliëntenraad en ervaringsdeskundigen mee over de maatregelen zoals die er nu zijn en als er aanpassingen komen.

Ik merk dat er veel behoefte is aan inspraak. ‘Betrek ons, zie ons, hoor ons, herken en erken ons!’ Cliënten zeggen niets anders. Praat dus met de cliënten op jouw groep over de maatregelen en sta open voor hun ideeën en oplossingen. Juist nu is het extra belangrijk in gesprek te blijven met elkaar. Zo kan iedereen invloed ervaren in deze onzekere tijd. Vrijheid voelen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Sander Meijer
Begeleider en Cliëntcoach

Amerpoort heeft verschillende cliëntenraden waarin u kunt meepraten.

Op onze website kunt u hierover meer lezen. Of stuur een mail naar sa.meijer@amerpoort.nl

Amerpoort heeft verschillende cliëntenraden waarin u kunt meepraten. Op onze website kunt u hierover meer lezen. Of stuur een mail naar z.louter@amerpoort.nl.5