4 x 40 special

Interview: André van Os en Eva-Maria den Balvert / fotografie: Ineke Oostveen


Vorige maand vierden Ingrid, Tonny, Jeannette en Annemarie samen dat ze alle vier 40 jaar bij Amerpoort werken*. Een mooie aanleiding voor een gesprek over vroeger en nu. Wil je liever luisteren dan lezen? Luister dan naar de podcast van dit gesprek. https://soundcloud.com/amerpoort/4-x-40-interview

Hoe was je eerste dag bij Amerpoort 40 jaar geleden?
Tonny: “Met twintig dames reden we in een propvol busje over een bochtige weg naar de sollicitatie. Ik weet nog dat ik dacht: als ik dit overleef, dan heb ik mijn eerste stresstest doorstaan.”

Wat zijn leuke herinneringen aan die begintijd?
Tonny: “We hadden ongelooflijk veel lol met elkaar. Je wilde overal bij zijn, de feesten die werden georganiseerd. We wilden alles meemaken.”

Een grote verandering in die 40 jaar is het wonen in de wijk. Hoe bevalt dat?
Ingrid: “Toen we in 1986 De Bommel startten in Baarn, werd de straat versierd als welkom aan de cliënten. Soms was ik een cliënt even kwijt en zat hij bij de buurvrouw limonade te drinken. Waar ik nu werk, op de Mezenhof, is er niet echt contact met de buurt. Eén buurtbewoner komt wel wandelen met een cliënt. Cliënten met een lager niveau zouden op het terrein meer bewegingsvrijheid hebben dan in de wijk.”

Ook is de rol van verwanten enorm veranderd. Hoe ging het vroeger?
Jeannette: “Ik kan me herinneren dat familie een keer per maand mocht komen. Dan kregen de bewoners bezoekkleren aan en moesten ze netjes opzitten. Daar hebben wij aan meegedaan. Als je het hebt over wat je anders zou doen…

Ingrid: “Inderdaad. En dan was er ook nog één winkel waar iedereen die kleren haalde, dus iedereen droeg hetzelfde.” Annemarie: “Je zag precies welke tuinbroek van de naaikamer kwam.” Tonny: “Ouders hadden nog geen inbreng over hoe er met de cliënten werd omgegaan. Dat is absoluut verbeterd.”

Hoe is die rol van verwanten bij de particuliere initiatieven?
Jeannette: “Er is sprake van een intensieve samenwerking en afstemming met ouders. Dat is echt anders werken en soms ook wat zoeken naar ieders rol. We appen regelmatig met ouders, bijvoorbeeld om te overleggen hoe we een wondje zullen verzorgen. Doordat ouders zo betrokken zijn en zich ook nog volop inzetten voor Happy Home, hebben wij meer tijd voor individuele aandacht voor de jongeren.”

Hoe houd je het werk 40 jaar leuk?
Annemarie: “Ik werk al heel lang buiten het terrein, maar ik vind Nieuwenoord nog steeds heel leuk en mooi. Het is hier gewoon prachtig. Als ik vroeger om kwart voor zeven moest beginnen, zag ik overal konijnen en hier en daar een slang. En het is nooit saai. Geen dag is saai.”

Tonny: “Ik had nooit verwacht dat ik op kantoor zou blijven hangen. Bij ‘die lui van kantoor’. Maar daar werken ook mensen die zich echt willen inzetten voor de cliënten. En ik vind de mensen waar wij voor werken, de cliënten, heel boeiend.”

Wat voor advies zouden jullie met 160 jaar ervaring willen geven aan Amerpoort?
Tonny: “We vertellen de maatschappij wel: werken in de zorg is zwaar werk voor weinig geld. Maar waarom vertellen we er niet bij dat het ook heel leuk is?”

Ingrid: “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Iedereen is zo verschillend. Ik moet links omdraaien en zus reageren, rechts omdraaien en zo reageren. Dat maakt het leuk. Als de cliënten lachend het bed in stappen, denk ik: we hebben het gezellig gehad vandaag.”

Jeannette: “Kijk naar wat een team nodig heeft en probeer geen plaatje over de hele organisatie te leggen. Geef ruimte aan teams en grijp in als het niet goed gaat. Het ene team heeft meer sturing nodig dan het andere.”

Annemarie: “Samen lekker werken en gewoon luisteren naar elkaar. Jonge mensen moet je stimuleren om hun nieuwe frisse ideeën op tafel te leggen. Zo zijn wij er ook gekomen!”

Tonny: “We gunnen de jonge generatie dat ze iets meer tijd hebben om leuke dingen te doen met de cliënten. Want daar zijn we voor!”

Beluister nu de podcast
André van Os heeft de opnames van dit interview gemonteerd tot een podcast van ongeveer 30 minuten. Via deze link kun je de podcast beluisteren. https://soundcloud.com/amerpoort/4-x-40-interview

* Amerpoort telt in totaal 11 jubilarissen die in 2019 40 jaar bij Amerpoort werken.

Ingrid Haverkort

Functie: begeleider De Mezenhof in Soest

Boek: boeken van Karin Slaughter

Trots: dat ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk ga. Dat ik drie keer een reis naar Zuid-Amerika heb kunnen maken.

Tonny Eijbergen

Huidige werkplek: adviseur afdeling Kwaliteit en Veiligheid

Een mooi boek /film/muziek: Ik zag van de week een fragment met het vieze mannetje van Keek op de Week en bedacht me dat ik dat toch wel fantastische televisie vind.

Trots op: mijn zoon die net (een heel leuke) vader is geworden.

Jeannette Krikke

Huidige werkplek: teamleider particulier wooninitiatief Happy Home in Eemnes

Een mooi boek: “Honderd jaar eenzaamheid” van Gabriel Garcia Marquez. Een prachtig geschreven, magisch-realistisch verhaal. Ik heb het voor het eerst gelezen toen ik zo’n 20 jaar oud was. Het ligt klaar om weer eens te herlezen.

Trots op: 40 jaar Amerpoort en alles wat ik daarin samen met anderen bereikt heb.

Annemarie Boomgaard

Huidige werkplek: begeleider woonlocatie De Eemhof in Soest

Een mooi boek /film/muziek: mijn mooiste film is toch wel Monty Python, life of Brian, daar kan ik nog steeds smakelijk om lachen. Maar de filmhuisfilms vind ik eigenlijk mooier.

Trots op: de uitspraak van manager Edith Vos tijdens ons jubileumfeestje. Mijn collega had haar verteld: Iedere groep verdient een Annemarie!