Stage lopen bij Amerpoort
‘Ik was de investering waard’
Maandagochtend bij Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel in Soest. Het ruikt op de gangen alsof er gekookt wordt. En dat klopt. “We hebben omelet gemaakt met de kinderen”, vertelt Maud Miessen (23). Ze is sinds dit voorjaar stagiaire ergotherapie en heeft op twee groepen een kookclub opgezet. De kinderen helpen mee. Nina Paulus van Pauwvliet (23) liep twee jaar geleden stage bij Amerpoort. Inmiddels heeft ze een vast contract als begeleider bij woning D van Vosseveld. Hoe is het om stage te lopen bij Amerpoort? Maud en Nina vertellen erover.
Tekst: Lisette Stekelenburg / foto’s: Ineke Oostveen
Maud: “Als ergotherapeut help je mensen met psychische of lichamelijke problemen, om het dagelijks handelen (weer) mogelijk te maken. Je kijkt eigenlijk vooral naar wat iemand nog wél kan. De meeste ergotherapie-stages zijn in verpleeghuizen, ziekenhuizen of revalidatiecentra. Ik wilde specifiek met kinderen werken. Dus ik was heel blij met deze stageplek.”
Kookclub
Voor mijn opleiding moest ik een casestudie doen bij één cliënt. Daarnaast vroeg De Blauwe Vogel of ik een kookclub wilde opzetten. Begeleiders kookten al op de groep en lieten de kinderen met voelen, ruiken en proeven van alles meebeleven. Maar het kinderdagcentum wil dat het koken nog meer een gezamenlijke activiteit zou worden. Ik kreeg dus de vraag: ‘hoe kunnen we de kinderen nog meer laten participeren tijdens het koken?’ Dit idee komt overigens van het project Kanjers in de keuken. En de technische hulpmiddelen lagen al klaar. Bijvoorbeeld een mixer met een knop die de kinderen zelf kunnen bedienen en een automatische schilmachine.
Stagiaire Maud
“Door corona kon ik uiteindelijk pas in september echt beginnen met koken op twee groepen. Maar het is in korte tijd echt een hit geworden. De keukenmaterialen worden nu vaker gebruikt en de kinderen vinden het super leuk om te doen. Het is mooi om te zien hoeveel plezier iedereen eruit haalt. Ik ben nu een Blauwe Vogel receptenboek aan het maken met alle favoriete recepten. Bijvoorbeeld shakes, appelmoes, cakes en soep. Als iets een zachte structuur heeft, kunnen sommige kinderen het proeven. Dat is natuurlijk het leukst. En als dit niet kan, geven we soms wel eens wat mee naar huis. Zoals een plakje cake voor de ouders of broertjes en zusjes. Ook geef ik per kind een advies: wat hij of zij leuk vindt en kan doen. Als ‘ergo’ kijk je net iets anders dan een begeleider.“
Maud zette een kookclub op bij Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
Kunst
“De doelgroep -kinderen met een ernstige verstandelijke beperking- kende ik nog niet. De eerste tip die ik kreeg, was om blij te zijn met de kleine stappen. En dat heb ik zelf ervaren. Als het na een paar keer proberen lukt en een kind naar je lacht, dan haal je daar zoveel voldoening uit. Het is de kunst om dit aan te voelen. Het ene kind communiceert met zijn handen, de ander met zijn ogen. Je ontdekt vanzelf de manier waarop een kind je iets duidelijk probeert te maken.”
“Over een maand ben ik klaar met mijn stage. Ik kijk terug op een ontzettend leuke tijd. Ik vind het bijzonder dat ik ook dingen kon inbrengen. Zo ben ik op het idee gekomen om ook iets met de plafonds te doen. Veel kinderen liggen de hele dag en kijken dan naar een saai plafond. Ik ben nu aan het bedenken of dat niet leuker kan. Uiteraard gaan we dit eerst testen. Het moet de kinderen ook niet overprikkelen. Mooi dat er zo geluisterd wordt naar mijn ideeën.”
Nina: “Ja, ik kan me nog goed herinneren dat ik stage liep bij Amerpoort. Dat was hier op Vosseveld bij dagbesteding de Kunstenaar. Marloes was mijn stagebegeleider. Nu is ze inmiddels mijn collega. Ik deed de mbo-opleiding verpleegkunde en moest 20 weken stage lopen. De gehandicaptenzorg sprak mij aan. Ik dacht ‘laat ik eens kijken hoe dat is’. Ik schrok eerst wel. Ik was nog nooit in aanraking geweest met mensen met zo’n ernstige verstandelijke beperking. De eerste ontmoeting was best heftig, maar ik had ook zoiets van: ‘oké leuk, dat gaan we gewoon doen’.”
Diepe
“Marloes heeft me ook wel echt aan de hand meegenomen en enorm geholpen. Dat was heel fijn en goed ook. Ik had dat nodig. Ik was een studentje dat niet altijd zin had in schoolopdrachten. En dan belde ze om me achter de broek aan te zitten; een warme moederlijke, maar ook directe mentor. En dat werkte. Ze gooide me soms ook in het diepe. Dan kreeg ik budget om spellen uit te zoeken voor de cliënten. Zo van: ‘verzin maar een goede besteding en regel het’. Dankzij haar heb ik het beste uit mezelf kunnen halen.”
“Ik heb daarna twee zomers vakantiewerk gedaan bij de dagbesteding. De dagbesteding was in de zomer omgebouwd als logeerlocatie en ik hielp mee als de kinderen bleven logeren. Ook heb ik nog andere stages gelopen, bijvoorbeeld in de ouderenzorg. Daar miste ik wel de uitdaging, dat je mensen iets kan leren. Dus ik wist al snel: na mijn studie ga ik terug naar Amerpoort.”
Nina is nu persoonlijk begeleider van Rutger
Spraakbalk
“Ik solliciteerde op een functie bij Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel en was nog maar net begonnen toen de eerste coronagolf kwam. En alsof het zo moest zijn, werd ik ’uitgeleend’ aan Vosseveld. Toen er vervolgens een vacature openstond bij woning D, dacht ik: ‘eigenlijk wil ik hier werken’. In goed overleg ben ik hier op Vosseveld gebleven bij de kinderen en collega’s die ik al goed kende. Inmiddels ben ik persoonlijk begeleider van Rutger geworden. Ik help hem met communiceren via een spraakbalk. Dat is zo mooi om te doen. Ik sta nu dus ‘aan de andere kant’. Ik heb nu als begeleider ook stagiaires op de groep lopen. Omdat het voor mij nog niet zo lang geleden is, kan me nog goed in hen verplaatsen. Ze bieden ons extra handjes en wij helpen hen met de opleiding. We hebben er allebei dus wat aan. En in mijn geval is het de investering zeker waard geweest. Ik ben nu een collega geworden!”
Waarom zijn stagiaires belangrijk voor Amerpoort?
Volgens campus-recruiter Tanja Oskamp zijn stagiaires onmisbaar. Misschien juist wel in coronatijd. “We kunnen iedereen gebruiken. Door een stagiaire te begeleiden, maak je studenten enthousiast voor het vak en specifiek voor onze doelgroep. Bovendien zijn ze vaak een frisse wind. Een stagiaire stelt vragen die je weer aan het denken zetten waarom je iets doet. En het gebeurt regelmatig dat een stagiaire een toekomstige medewerker wordt. Een goede stagiaire kan je bijvoorbeeld een nul-uren contract aanbieden. Waarom niet bij Amerpoort werken in plaats van een bijbaan bij Albert Heijn? Een oud-stagiaire is goed in te zetten in de weekenden en vakanties. En als ze zijn afgestudeerd en er is plek, kunnen ze zo aan de slag en dan heb je een volledig ingewerkte kracht als 'nieuwe collega'.” Meer weten? Stagiaires kunnen zich melden via werkenbijamerpoort.nl of stages@amerpoort.nl