EXPERTISE:

'We hebben een heel gezond hulpmiddelenpark'

Casper Capel en Tim Slob: de mannen van de hulpmiddelen

Casper Capel en Tim Slob werken als ergotherapeut in het Paramedisch centrum op de locatie Nieuwenoord in Baarn. Samen met hun collega’s van de vakgroep Ergotherapie zorgen ze ervoor dat op iedere groep de juiste zorghulpmiddelen aanwezig zijn.

Tekst: Bert Lentink / fotografie: Ineke Oostveen

Sinds anderhalf jaar zijn Casper en Tim verantwoordelijk voor de aanschaf, het beheer en onderhoud van alle risicovolle ADL-hulpmiddelen. “Omdat we nu heel precies weten wat we hebben, komen we nooit voor verrassingen te staan.” Risicovolle ADL-hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld tilliften, hoog-laagbedden en douchebrancards. Sinds 2013 worden alle risicovolle ADL-hulpmiddelen in een centraal registratiesysteem gezet. “Om je een idee te geven, dat zijn er nu ongeveer duizend”, vertelt Tim. “Het grote voordeel is dat we nu goed inzicht hebben in de actuele staat van ons hulpmiddelenpark. We zijn volledig in control en kunnen garanderen dat we met onze hulpmiddelen een veilige zorgomgeving voor onze cliënten kunnen bieden. Het kost misschien wel wat meer om alle hulpmiddelen jaarlijks te keuren en te onderhouden, maar op deze manier gaan ze langer mee.” Casper: “Sowieso is het feit dat hulpmiddelen centraal geregistreerd worden een unieke stap voor een zorgorganisatie. Er zijn veel organisaties in Nederland die geen zicht hebben op de hulpmiddelen die ze in huis hebben, de staat van deze hulpmiddelen en welke investerings- of onderhoudskosten eraan zitten te komen.”

Betere prijs bedingen

Sinds anderhalf jaar hebben Tim en Casper ook de verantwoordelijkheid over het budget voor risicovolle ADL-hulpmiddelen gekregen. “We weten door ons registratiesysteem heel exact wat de staat is van onze hulpmiddelen”, aldus Casper, “aan de hand van de keuringen weten we precies wat we aan het eind van het jaar moeten gaan vervangen. Dit zetten we op een rijtje en daarmee maken we een begroting voor het komende jaar.” Dat levert nog een ander groot voordeel op, legt Tim uit: “Als we nu bijvoorbeeld nieuwe bedden gaan aanschaffen, dan gaat het meteen om flinke aantallen, omdat we dit nog maar één keer per jaar doen. Door groot in te kopen, kunnen we samen met de afdeling Inkoop een veel betere prijs bedingen bij de leverancier. Dat scheelt Amerpoort een hoop geld!”

Tim Slob

Snel schakelen

In het verleden werden hulpmiddelen die niet meer nodig waren, gewoon bewaard op de groep. “De schuurtjes stonden bij wijze van spreken vol met reservebedden en douchestoelen”, zegt Casper. “Dat is eigenlijk kapitaalvernietiging”, voegt Tim toe. “Daarom werken we tegenwoordig met een depot waar we de hulpmiddelen opslaan die niet meer nodig zijn. Het depot is er voor alle locaties en we hebben daar een voorraad hulpmiddelen aangelegd waarmee we bijna iedere vraag binnen Amerpoort kunnen opvangen. Wanneer op een groep een hoog-laagbed nodig is, hoeven we maar te bellen en een dag later staat het er. We kunnen dus heel snel schakelen.”

Casper Capel

Quarantainelocaties

Het depot bood het afgelopen jaar onverwacht nog een tweede voordeel, vertelt Tim: “In de coronaperiode hebben we een aantal quarantainelocaties ingericht waar cliënten geïsoleerd verzorgd konden worden. In heel Nederland waren geen bedden meer te krijgen, maar wij hadden ze gewoon in ons depot staan en konden dit dus snel regelen.” Casper: ”We hebben zelfs nog bedden uitgeleend aan een andere organisatie. Het geeft wel voldoening dat we dit zo konden oplossen. We weten nu heel precies wat we in huis hebben. Anders had dit nooit zo gekund.”

Ogen en oren op de groep

De ergotherapeuten werken graag nauw samen met de begeleiders op de groepen, vertelt Casper: “De ergocoaches zijn daarbij voor ons heel erg belangrijk. Ze zijn onze ogen en oren op de groep als het gaat om fysieke belasting en het verantwoord gebruik van risicovolle ADL-hulpmiddelen. Eigenlijk willen we op elke groep zo’n ergocoach, maar helaas zijn er op dit moment te weinig. Door corona hebben we jammer genoeg de herhalingscursussen en het opleidingstraject voor ergocoaches tijdelijk stop moeten zetten. De til- en transfertechnieken zijn niet via Zoom of Teams over te dragen, dit moet je in de praktijk ervaren.”

“Als aanvulling op de opleiding tot ergocoach gaven we begin vorig jaar een basisscholing verantwoord gebruik van hulpmiddelen voor alle begeleiders”, vult Tim aan. “Met deze scholing van een dagdeel konden we begeleiders de benodigde basiskennis meegeven voor een veilig gebruik van de ADL-hulpmiddelen. We kunnen nog zulke dure hulpmiddelen aanschaffen, als de gebruikers vervolgens niet weten hoe ze ermee moeten werken, heeft dat niet zo veel zin. Een verantwoord gebruik van de hulpmiddelen is het allerbelangrijkst!”

Wat zijn risicovolle ADL-hulpmiddelen?

Risicovolle ADL-hulpmiddelen zijn hulpmiddelen die nodig zijn om in de directe basiszorg te kunnen ondersteunen. Ze zijn risicovol vanwege de bewegende onderdelen waarbij een defect tot een incident kan leiden met mogelijk letsel bij de cliënt tot gevolg. Risicovolle ADL-hulpmiddelen worden gefinancierd vanuit het centraal hulpmiddelenbudget waaraan elke groep een dekkingsbijdrage levert.

Bij Amerpoort verstaan we onder risicovolle ADL-hulpmiddelen: Verrijdbare tilliften en plafondliftsystemen Badliften en badliftsystemen > Hoog-laagdouche- en toiletstoelen > Hoog-laagdouchebrancards > Hoog-laagverpleegbedden > Hoog-laagbaden > Hoog-laag aankleedtafels > Hoog-laagbedboxen > Hoog-laagkinderstoelen > AD-luchtmatrassen met pomp > Weegunit tillift en weegplateau > Duwondersteuning rolstoel