Brigitte Ruiten (53) Coördinerend begeleider Serviceteam Nieuwenoord

Tekst: André van Os / Foto: Ineke Oostveen

Wat zijn je passies?

Sporten en hardlopen vind ik heerlijk en heb ik ook echt nodig om mijn drukke hoofd leeg te maken en weer op te laden. Daarnaast ben ik gek op bloemen en planten. Mijn hele huis staat er vol mee en ik kan heel enthousiast raken van bijzondere of een beetje rare planten. Ik word heel blij van een beetje rommelen in de tuin, terwijl de konijnen van mijn dochter om me heen hupsen en me af en toe een ‘kopje’ geven. Tijdens vakanties gaan we regelmatig naar Engeland en bezoeken daar dan de meest fantastische tuinen. Een lekkere ‘home made’ lunch erbij en ik ben gelukkig.

Wat vind je vervelend aan jezelf?

Ik ben nogal ongeduldig en als ik ‘aan’ sta val ik regelmatig mensen in de rede. Ik heb er heel veel moeite mee om mensen die hun werk niet goed doen of hun verantwoordelijkheid niet nemen, serieus te nemen terwijl ik misschien wel begrip zou moeten opbrengen voor een andere houding. Als ik me onzeker voel in een bepaalde situatie ga ik hard praten.

Waar ben je trots op?

Ik kom uit een echt ondernemersgezin en heb niet de voor de hand liggende keuze voor een goed betaalde carrière gemaakt, maar mijn hart gevolgd en voor de zorg gekozen. Die keuze werd niet altijd begrepen of ondersteund. Mijn werk heeft me veel gebracht, met name op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, en uiteindelijk een heel ander soort ‘rijkdom’. Toch zit ondernemen zeker in me. Tijdens mijn werk in de zorg heb ik veel dingen opgezet zoals een bakkerij, wasserij, kantine, een markt-project een restaurant en nu het Serviceteam. Tijdens het opzetten loop ik over van de ideeën en zie ik overal kansen. Ik vind het geweldig om alles zo uit te werken en aan te passen dat de cliënten ‘de tent draaien’ en dat ik uiteindelijk overbodig ben. En ik ben nog niet klaar, want er zitten nog heel veel ideeën in mijn hoofd.

Wat is het leukste onderdeel in je werk?

Dat cliënten, bijna geheel zelfstandig, de lekkerste taarten bakken, waarvan zowel binnen als buiten Nieuwenoord wordt genoten. En als mensen eenmaal een taart van ons geproefd hebben, telkens weer nieuwe bestellen. We hebben inmiddels 8 taarten in ons vaste assortiment. Ik ben er trots op dat de sfeer op onze groep altijd positief is. De cliënten zitten meestal lekker in hun vel en zijn altijd lief voor elkaar. Omdat we met maar één begeleider per dag werken ben je ook niet bezig met je collega, maar ontstaat er nog meer gelijkwaardigheid tussen begeleiding en de cliënten. Ook waardeer ik de veelzijdigheid omdat we op verschillende plekken in het Hoofdgebouw aan de slag zijn.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?

Dat vind ik moeilijk om zelf te beantwoorden maar ik doe een poging: betrokken, vrolijk en energiek. Gedreven en professioneel maar ook een beetje gek en ik kan te hard van stapel lopen.