ZEGGENSCHAP


Mis de gezelligheid

In deze coronatijd moet ook de cliëntenraad online vergaderen. Maar in Soest zit een raadslid dat niet zitten. Ze heeft het geprobeerd, online vergaderen, maar dat beviel niet. Ze wil met zijn allen om tafel en anders niet.

Hoe kan zij haar medezeggenschap behouden? We spreken af iedere maand te bellen rond de vergaderingen. Zo blijft zij op de hoogte van nieuws en de vergaderpunten. En kan zij ook agendapunten aangeven.

Ze wil weten wanneer de Oase weer open gaat. Dat is een eetcafé in Soest voor mensen die een paar keer per week samen eten in de keuken van Vosseveld.

Wegens corona is de Oase tijdelijk gesloten. Maar ze houdt vol. Is er niet iets anders mogelijk? Ze mist de mensen. Het wekelijkse uitje, de fietstocht er naartoe. Andere mensen, andere gesprekken.

De cliëntenraad bespreekt het in de vergadering. De anderen raadsleden herkennen het gemis. Ze sturen een brief naar de manager en naar de Oase.

Ook willen ze erachter komen hoe het nou zit. ‘Wij als cliënten zijn allemaal gevaccineerd. En dan nog mogen we niet in kleine groepjes bij elkaar komen. We missen het! Het herkenbare ook, van op dinsdag ga ik altijd naar de Oase. Het weekritme. De dagen houd je soms ook beter uit elkaar, als je op vaste dagen wat doet.

De Oase stuurt een brief terug. Ze zijn blij met de vragen van de clientenraad en gaan het met de manager bespreken. Ze denken in mogelijkheden. En nu maar duimen dat de mogelijkheden er voor zorgen, dat mensen elkaar weer meer kunnen zien of spreken. En het missen minder wordt.

De cliëntenraad was in ieder geval heel blij met de brief. Zo kun je zeggenschap hebben: in gesprek om samen ideeën te bedenken.

Zina Louter
Cliëntcoach medezeggenschap

Amerpoort heeft verschillende cliëntenraden waarin u kunt meepraten.

Op onze website kunt u hierover meer lezen.

Amerpoort heeft verschillende cliëntenraden waarin u kunt meepraten. Op onze website kunt u hierover meer lezen. Of stuur een mail naar z.louter@amerpoort.nl.5