Van ladder naar zorg dankzij coronabaan

Corona brengt veel rampspoed, maar biedt ook kansen. Neem Tom van den Heuvel. Hij was glazenwasser, maar zocht een nieuwe uitdaging in de zorg. Dankzij een ‘coronabaan’ vond hij die bij Amerpoort.

Tekst / fotografie: Eddy Steenvoorden

Het is wel even een verschil: op een hoge ladder staan en ramen lappen of op de duofiets een ritje maken met Anton, bewoner van de locatie Hoenderberg. Hier wonen op de nummers 21 en 23 twaalf oudere cliënten met een beperking. Tom is er sinds kort aan de slag als ondersteunend zorgmedewerker. “Ik had twaalf jaar lang een vaste baan als voorman en glazenwasser. Leuk werk, maar lichamelijk zwaar. En ik miste het contact met mensen. Om die reden begon ik met vrijwilligerswerk bij Abrona.”

Supersociaal

Een vriend van hem werkt bij Amerpoort en die vermoedde dat de supersociale Tom geknipt zou zijn voor de zorg. Dankzij de coronabanen-subsidie van de landelijke overheid kon Amerpoort Tom een tijdelijke ‘kennismakingsbaan’ aanbieden. Na een telefoontje met een recruiter volgde een gesprek met coördinerend begeleider Maryse de Winter van Hoenderberg. “Daarna dacht ik gelijk: ik heb hier zin in!” Het enthousiasme was niet direct wederzijds, vertelt Maryse lachend. “We zijn een team in opbouw en de werkdruk is vanwege corona heel hoog. De groep vraagt veel van je schakelvermogen. Je moet je kunnen inleven en situaties kunnen aanvoelen. Het zou moeilijk worden om Tom de aandacht te geven die iemand nodig heeft tijdens een inwerkperiode.”

Maar al tijdens de introductie werd duidelijk dat die zorgen niet nodig waren. “Voor de kennismaking hadden we het verjaardagsfeest van een bewoner gekozen om te kunnen zien hoe de wisselwerking was. Tom ging gelijk dansen en kletste met iedereen. De klik was duidelijk zichtbaar, de cliënten waren dol op hem.”

Coördinerend begeleider Maryse de Winter (locatie de Hoenderberg)

Natuurtalent

En ook op de werkvoer bleek Tom een natuurtalent, zijn vriend had het goed gezien. “Ik had bij Abrona alleen ervaring opgedaan met activiteiten voor de dagbesteding, niet met de directe verzorging. Daar zag ik in het begin wel tegenop, maar het lukte om dat in korte tijd aardig op te pikken.” Inmiddels ondersteunt hij drie dagen per week het team, bijvoorbeeld bij vrijetijdsbesteding of licht verzorgende taken. “De communicatie vind ik inderdaad geweldig. Ik weet natuurlijk nog niet genoeg om bewoners zelfstandig te kunnen begeleiden, maar met humor kom je vaak al een heel eind. Het geeft een kick wanneer het lukt om iemand die zich niet lekker voelt, in een betere stemming te krijgen.”

Naast het werk volgt Tom nog een online training. Hij krijgt allerlei opdrachten die zijn kennis vergroten en verdiepen. Maryse: “Daar werkt hij hard aan en wij ondersteunen hem. Ik ben contactpersoon en overleg veel met Tom. Wekelijks bespreken we hoe alles gaat, iedereen is inmiddels enthousiast, Tom is voor dit werk in de wieg gelegd.” De coronabaan loopt nog tot eind augustus. Maar Tom blijft graag langer. “Ik heb hier gevonden wat ik zocht. Het werk is mooi, ik kan mezelf zijn en het team geeft me vertrouwen. Hopelijk krijg ik de gelegenheid door te stromen naar medewerker maatschappelijke zorg niveau 3.”

Maryse wil zich daar graag sterk voor maken binnen de organisatie. “Maar Tom is voor mij hét voorbeeld van iemand die laat zien dat je ook zonder papiertje geschikt kan zijn voor de zorg…en het is natuurlijk altijd supertof om meer mannen in de zorg te krijgen.”

Ook aan de slag bij Amerpoort via een coronabaan-subsidie?

In april en mei dit jaar zijn via de coronabanen subsidie zo’n 20 mensen aan de slag gegaan als ondersteunend zorgmedewerker (32 uur) bij Amerpoort. Voor de tweede coronabanen subsidie hebben we plek voor 38 mensen. Is dit iets voor jou of voor iemand die je kent? Solliciteren kan via werkenbijamerpoort.nl. En wie weet start jij vanaf 1 september met een nieuwe baan bij Amerpoort!