‘Als je iets wilt, dan moet je er gewoon voor gaan’

Miranda in de leer voor begeleider: dromen, durven, doen

Een cliënt die ook in de zorg bij Amerpoort werkt? Dat kan best, zo ervaren Miranda Konkelaar en haar collega’s aan de Paladijnenweg in Amersfoort. Drie dagen per week werkt Miranda (27) als assistent-begeleider. Dat bevalt zo goed, dat ze in januari gaat beginnen met de opleiding tot persoonlijk begeleider. Miranda: “Als je iets wilt, je vindt het leuk en je kan het, dan moet je er gewoon voor gaan.”

Tekst: Eva-Maria den Balvert / fotografie: Ineke Oostveen

Als kind wilde ze kassajuffrouw worden, of kapster. Tot ze als tiener ontdekte dat ze vooral graag mensen wil helpen. Van MBO niveau 1 ging ze door naar de opleiding tot helpende in zorg en welzijn, op niveau 2. “Ik liep stage in een verzorgingshuis, op een afdeling voor mensen die dementerend zijn. Toen wist ik zeker dat ik de zorg in wilde. Ik haalde mijn diploma, al was het uiteindelijk met de hakken over de sloot. Als je jong bent, dan wil je lekker met vrienden afspreken en denk je pas weken later: o ja, ik moest die opdracht nog doen… Het is uiteindelijk toch gelukt!”

In de jaren erna deed ze vrijwilligerswerk en kwam ze bij Amerpoort aan de Sculpturentuinlaan wonen. “Mijn jobcoach vroeg: wat zou je graag willen? Nou, ik wilde graag op een woonlocatie bij Amerpoort werken. Ik heb van mijn 17e tot mijn 21e met begeleiding gewoond en nu weer, daardoor weet ik hoe dat is. Ik vind werken op een woongroep heel mooi werk. Het team van de Paladijnenweg zocht een assistent-begeleider. Met hulp van mijn jobcoach heb ik gesolliciteerd.”

Collega of cliënt

En zo zit Miranda nu, in het kantoortje van de slaapwacht, met coördinerend begeleider Fleur de Graaf te vertellen over haar werk op de Paladijnenweg. Ze werkt er al weer twee jaar. Fleur: “Het was nieuw voor ons en zelfs voor heel Amerpoort. Soms is het even zoeken, bijvoorbeeld bij de vraag hoe we omgaan met privacygevoelige informatie. Daar hebben we ook binnen Amerpoort niet altijd een antwoord op. Wanneer is Miranda nu een collega of een cliënt? Inmiddels kan ik volmondig tegen Miranda zeggen: je bent gewoon een collega in het team. Het is echt een succesverhaal. Ik hoop ook dat we hiermee andere locaties inspireren. Misschien zijn er wel meer cliënten die dit willen.”

Feestje

Drie dagen per week werkt Miranda aan de Paladijnenweg. Ze helpt collega’s met het schoonmaken van de appartementen, maakt het weekmenu, helpt met boodschappen doen, doet soms een spelletje met cliënten en helpt elke vrijdag met het bereiden en rondbrengen van de lunch. Op locatie Paladijnenweg wonen 18 cliënten op drie verdiepingen van een appartementengebouw. Dag en nacht is er begeleiding. Voordat Miranda aan de Paladijnenweg kwam werken, heeft het team haar komst met de cliënten besproken. Inmiddels is Miranda ook voor hen vanzelfsprekend een onderdeel van het team. Fleur: “Je pakt gewoon je rol en straalt het uit. Je hebt een groot gevoel voor humor, begint de dag met een lach en probeert er altijd een feestje van te maken.”

Ontdekken

Elke drie maanden komt jobcoach Babette Pas langs voor een evaluatie, elke drie weken komt ze langs op de werkplek en tussendoor is er telefonisch contact. Tijdens de evaluatie staan Miranda, Fleur en Babette stil bij hoe het gaat en blikken ze vast vooruit op de opleiding die Miranda wil gaan beginnen. “Begeleider specifieke doelgroepen op niveau 3,” zegt Miranda trots. “Op het werk hier heb ik kunnen ontdekken hoe het is om op een woongroep te werken en of ik dat leuk vind. We hebben gekeken welke opleidingen er zijn en wat bij mij past. Zo vonden we deze opleiding. Daar ga ik gewoon voor! Ik ga dan ook stagelopen. Het liefst op de Paladijnenweg. Het is leuk dat hier veel verschillende cliënten wonen. Ik heb ook gedacht aan een LVB-locatie. Maar dat is toch niet zo geschikt omdat ik nog jong ben en die cliënten me dan niet snel als een begeleider zien.”

Dubbel gevoel

Waar hoopt Miranda over een jaar of 5 te staan? “Dan heb ik mijn opleiding gehaald en ben ik hier aan het werk als begeleider. Wat ik andere ervaringsdeskundigen zou willen zeggen is: kijk naar welke mogelijkheden er zijn. Als je het wilt, dan moet het gewoon lukken.”

En wat is Fleurs advies aan collega’s? “Als je de ruimte en de tijd in je team hebt, focus je dan niet alleen op klaargestoomde medewerkers, maar geef ook de kans aan mensen die willen leren. Investeer in die ontwikkeling.”

Tot slot wil Miranda nog wel even wat kwijt. “Sinds ik hier werk, ben ik echt ontvangen als een collega. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Dat vind ik heel erg mooi.”

WerktZo: samen kijken naar wat wel kan

Er werken in totaal 9 cliënten op basis van dagbesteding of betaald werk binnen Amerpoort. “Wanneer cliënten kiezen voor een opleiding kan het meer rust geven om de opleiding vanuit dagbesteding te starten zodat de druk niet direct te hoog ligt”, legt jobcoach Babette Pas uit. “Zo houden cliënten meer energie over voor de opleiding en hebben ze vaker een kans van slagen.”

De jobcoaches van WerktZo begeleiden cliënten bij het vinden van een passende dagbesteding of betaald werk. Cliënten hebben een indicatie op basis van de wet langdurige zorg (Wlz) of komen vanuit de gemeentes of het UWV. Jobcoaches werken nauw samen met deze organisaties om ervoor te zorgen dat iedereen een goede, inspirerende plek kan vinden.

Voor meer informatie over WerktZo