De vrijwilligers van clubwerk
'Een avondje vrij en uit zijn, is heel erg lekker'

Je vaste dansplek naast de band, rolstoeldansen en zwieren op de ‘Hoki-Poki’. Een colaatje aan de bar drinken, knutselen of gewoon aan een tafel genieten van de gezelligheid. Verdeeld over de week bezoeken 350 cliënten van Nieuwenoord en omliggende plaatsen een clubavond in het Cultureel Centrum op woonpark Nieuwenoord in Baarn. Vrijwilligers Annemarie en Vito zijn er elke week bij – soms twee avonden – en met veel plezier. “Vanavond was weer een pareltje”.
Tekst: Gerdien Boers / fotografie: Ineke Oostveen

^ Annemarie van Dijk
Annemarie van Dijk is al 25 jaar vrijwilliger bij Amerpoort. Ze helpt mee bij de kroeg, creaclub en zingt in de ZingIn-AvondBand. Vito Neto Gomes De Almeida staat wekelijks met cliënten op de dansvloer bij het rolstoeldansen en later op de avond bij vrij dansen. Rolstoeldansen, activiteiten in de kroeg, helpen bij het eetcafé en zomerfeest: Annemarie en Vito zijn allround vrijwilligers.
Op de avond dat de foto’s worden gemaakt, staan ze samen met de cliënten op de dansvloer. Annemarie: “Vito is een supervent, zo zichzelf en zo heerlijk”. Vito: “Ik was meteen verkocht toen ik hier 30 jaar geleden startte als vrijwilliger en de bewoners leerde kennen. Mensen met een beperking zijn open en eerlijk en ik houd van eerlijkheid. Ik zou niet op een andere manier kunnen werken." Naast het vrijwilligerswerk, ging Vito ook werken als assistent begeleider, nu bij Nieuwenoordlaan 8-10.
Iedereen een eigen moment
Tien jaar geleden ging Annemarie zingen in de band: “Ik heb er elke keer ontzettend veel zin in. Mijn man Ton is ook vrijwilliger en bassist in de band. Ik vind het heel leuk om dat samen met hem te doen. We spelen elke week vaak dezelfde liedjes: dat geeft een structuur die cliënten graag hebben. Droomland, Een beetje verliefd, In de maneschijn, de film van ome Willem rapapa. Iedereen heeft zo een eigen moment, waarop je kan doen wat jij fijn vindt: mee neuriën of met je eigen microfoon voor de band staan. Een cliënt kleedt zich de ene week als André Hazes en de andere week als Michael Jackson. Dat begint thuis al met witte sokken, de broekspijn omgerold, een hoed en een sjaaltje. Zodra hij binnenkomt, weten de band en ik welk nummer we voor hem gaan spelen. En dat vindt hij fantastisch!”

Tip voor woongroepen:
helpende hand van vrijwilligers
Kun je extra hulp gebruiken bij het brengen en ophalen van de bewoners? Doe een aanvraag bij de coördinatoren vrijwilligerswerk bij Amerpoort via vrijwilligerswerk@amerpoort.nl. Zij gaan voor jullie op zoek naar een vrijwilliger die kan helpen.
Gezien worden
“Wij maken de cliënten mee op een moment dat er plezier is”, vertelt Annemarie. “Ik weet van begeleiding dat het overdag anders kan zijn op de groep of bij dagbesteding. Hier ben je een avondje uit, er is wat te drinken en te eten: een avondje weg zijn en dat allemaal mogen doen. Ik merk dat cliënten het fijn vinden dat ze gezien worden. Even een aanraking of een praatje. De cliënten zijn zo eerlijk en oprecht: het komt diep uit hun hart. Dat fijne gevoel neem ik mee naar huis. Dat geeft voldoening van twee kanten”.
“De organisatie van clubwerk zit goed in elkaar. Er werken hier fijne mensen met het hart op de juiste plek. Na een rommelige periode rondom corona, is het nu weer goed geregeld. Het team clubwerk heeft dat goed opgepakt. Na corona kwamen niet alle cliënten terug. Het Zomerprogramma afgelopen juni en juli heeft daarin veel goed gedaan. Het was én heel erg leuk én gelijk de aankondiging dat we in september echt weer gingen beginnen. Zo kregen de woongroepen ook weer het besef: we gaan vanavond op tijd eten want om half zeven brengen we de bewoners naar het Cultureel Centrum.”
^ Vito: "Clubwerk is een avondje vrij en uit zijn."
Kom collega, ga een keer mee
Vito: “We hebben twee jaar corona gehad en er zijn in die tijd ook nieuwe collega’s bijgekomen. Die zijn soms nog niet naar een clubavond geweest. "Kom, ga mee!", zeg ik dan en ik neem ze ook mee. Achteraf zijn ze positief verrast over de activiteiten en hoeveel plezier cliënten hier hebben. En dat je zelf een colaatje kan drinken en kan meegenieten van de sfeer. Ik denk dat we meer veldwerk moeten doen: bij alle woningen langsgaan met een filmpje van een clubavond. Zodat begeleiders zien wat clubwerk is: een avondje vrij en uit zijn. En dat dat heel erg lekker is voor onze cliënten”.
Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom
“We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe vrijwilligers te krijgen”, zegt Annemarie. “Amerpoort heeft er nog vrij veel, maar er is een groep ouder wordende vrijwilligers en die gaan niet eeuwig door. Nieuwe vrijwilligers zijn dus zeer welkom. Kom gewoon een keer kijken bij een activiteit in het Cultureel Centrum of bij een locatie van Amerpoort bij jou in de buurt.”