Een verrassing voor Lenie
‘Vrijwilliger? Ja, maar ik wérk bij Amerpoort’
Het is woensdagochtend op kaarsenmakerij De Punt in Soest. Verspreid over de grote ruimte zijn cliënten aan het gieten, dompelen, bijwerken of inpakken van de kaarsen. Vrijwilliger Lenie van den Hoek-van Groningen (74) werkt met Alexander aan de fakkels. De tuinfakkels zijn een echte zomerhit bij de klanten van De Punt. “Lenie geeft mij fakkeltraining,” vertelt Alexander. “Zij leert mij alle stappen om een mooie fakkel te maken. Aan het eind van het jaar hoop ik zelfstandig fakkels te kunnen maken.”
Tekst: Eva-Maria den Balvert / fotografie: Ineke Oostveen
^ Lenie op de kaarsenmakerij. "Een heel gezellige werkplek, waar ik al bijna 25 jaar met plezier naartoe ga."
Tussendoor kletsen ze over Feyenoord en maken ze grapjes. “Woensdag op de kaarsenmakerij betekent voor mij: een heel gezellige werkplek, waar ik al bijna 25 jaar met plezier naartoe ga,” vertelt Lenie. “Ik ga ook mee naar markten. En als er nood is kunnen ze me altijd bellen, ik woon toch vlakbij. De burgemeester zei: u bent vrijwilliger bij Amerpoort. Ik zei: ik wérk bij Amerpoort. Het is vrijwilligerswerk, maar ze rekenen erop dat ik kom.”
Lenie sprak de Soester burgemeester Rob Metz op 26 april, de dag van de jaarlijkse lintjesregen. Na een aanvraag door medewerkers en cliënten van kaarsenmakerij De Punt werd Lenie benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Vandaag heeft ze de versierselen meegenomen om ze te laten zien. Zowel Lenie als het team van De Punt is nog aan het nagenieten van die bijzondere dag.
Brief
De aanvraag begon al negen maanden eerder. Nicole Loot-Hoenderboom, coördinerend begeleider van De Punt en textielatelier PastZo, nam cliënten Petra en Alexander in vertrouwen. Zouden zij een brief willen schrijven, waarin ze aangaven waarom Lenie volgens hen een lintje verdient? Petra: “Ik wist meteen wat ik wilde schrijven. Dat Lenie een heel mooi mens is en dat ik een keer in de zoveel tijd met haar op stap ga. We zitten ook hier aan de koffie en dan praten we wat. Dat de zwanen kleintjes hebben, bijvoorbeeld. Het is altijd heel gezellig.” Alexander: “Ik heb geschreven over de fakkeltraining. En dat Lenie een heel aardige vrijwilliger is.” Toen de aanvraag eenmaal op de post was, moesten Petra en Alexander dat heel lang geheimhouden. “Dat vind ik wel knap van jullie”, reageert Lenie.
Samen met Martijn, de zoon van Lenie, en zijn vriend Simon smeedde Nicole Loot een heel complot rond de aanvraag en de dag van de uitreiking. Petra maakt bijna elk jaar een lintje voor het personeel van De Punt en textielatelier PastZo; gebreid, gehaakt, geschilderd, net waar ze zin in heeft. Voor 2023 maakte ze een mooie streepjeskaars in rood-wit-blauw-oranje met de tekst ‘Een lintje voor jou'. Nicole belde Lenie: “Petra gaat weer lintjes uitdelen, kom je ook? Trek wel even nette kleren aan.” ‘Oké, maar ik neem mijn werkkleding wel mee’, zei Lenie. ‘Tuurlijk’, zei Nicole. Lenie kan er achteraf erg om lachen: “Nicole wist natuurlijk al dat ik die werkkleding de hele dag niet nodig zou hebben!”
Tijdstip
Lastig punt in het complot was het tijdstip van de lintjesregen, meteen in de ochtend. Lenie: “Ik word al wat ouder, dus begin sinds een jaar om 10.00 uur, maar moest nu al om 8.30 uur bij De Punt zijn. De medewerkers kwamen ook net aanrijden. Dacht ik. Maar dat was toneelspel; ze waren al binnen geweest om de ruimte te versieren en hadden hun auto om de hoek geparkeerd, zodat ze met mij bij De Punt konden aankomen.” Tijdens een ontbijtje kregen alle begeleiders de mooie kaars. Als laatste kwam Lenie aan de beurt. Toen sprongen zoon Martijn en zijn vriend Simon tevoorschijn achter een laken. Zij zaten daar al die tijd zonder dat Lenie het doorhad. Lenie: “Petra zei: jij krijgt deze niet maar een ander lintje en toen wist ik het!”
Snel ging het hele gezelschap naar het gemeentehuis van Soest voor de officiële ceremonie. “Bij De Punt draait het om fijn samenwerken en aandacht hebben voor elkaar. Dat is u op het lijf geschreven”, aldus burgemeester Metz. “Op woensdag, uw vaste dag, ondersteunt u de cliënten, en helpt hen bij het produceren van mooie kaarsen, in allerlei kleuren en vormen. Er wordt wel gezegd dat er haast geen Soester meer kan zijn die geen kaars bij u gekocht heeft, want u weet iedereen aan u te binden en een kaars te verkopen. Naast uw werk voor Amerpoort maakt u ook tijd om regelmatig langs te gaan bij een aantal ouderen, wanneer ze ziek of eenzaam zijn.”
Hieperdepiep
Het werd een dag vol verrassingen. In het gemeentehuis, bij de kaarsenmakerij, tijdens een receptie in grand café De Lindenhof, de hele dag werd Lenie in het zonnetje gezet. “Ik was helemaal flabbergasted. Het was geweldig. Ik ben daarna nog dagen hieperdepiep geweest.”
Intussen loopt Lenie weer gewoon elke woensdagochtend in haar werkkleding langs de dompel- en kleurketels en de rekken met kaarsen in allerlei kleuren en vormen. “Dat ze een lintje voor me hebben aangevraagd, zegt iets over de fijne sfeer op het werk. Ik word er gewoon emotioneel van als ik in hun brieven lees wat voor impact mijn vrijwilligerswerk op cliënten heeft. Dat heb ik nooit zo beseft.”
Vrijwilligerswerk op de dagbesteding: iets voor jou?
De ervaring leert dat vrijwilligers bij de dagbesteding vaak lang aan de locatie zijn verbonden. Maar ook vrijwilligers die ‘slechts’ een paar jaar willen blijven, zijn van harte welkom bij Amerpoort. De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op de dagbesteding zijn heel divers. Van wandelen met cliënten tot meehelpen bij de producten. Klusjesman, chauffeur, kaarsenmaker, hovenier, ontwerper; je kunt je technische, sociale of creatieve vaardigheden prima benutten. Er zijn dagbestedingen die werken met keramiek, met papier, drukwerk, groen, theater en nog veel meer. Als vrijwilliger maak je deel uit van het team en de werkdag van de cliënten. Aangezien ook betaalde medewerkers vaak lang verbonden zijn aan de locatie, werk je echt in een vast team. Je maakt samen mooie momenten mee. En je ervaart elke dag wat je voor het werk, de locatie en de cliënten betekent. Meer weten? Kijk op vrijwilligers.amerpoort.nl