ZEGGENSCHAP
Inspraak: hoe?
Inspraak: hoe? Medezeggenschap = cliëntenraden. Dat zit bij veel mensen in het hoofd. Wat veel mensen echter niet weten is dat inspraak daar ook bij hoort.
Dat staat in de in vernieuwde wet op de medezeggenschap (Wmcz 2018). Woningen en dagbestedingen zijn verplicht om alle cliënten, of hun vertegenwoordigers, de gelegenheid te geven hun mening te geven over hun leefomgeving. Over een aantal van die dagelijkse gezamenlijke dingen hebben cliëntenraden wettelijk advies- of instemmingsrecht. Dat noemen we medezeggenschap. Inspraak is dus breder dan medezeggenschap. Zowel qua onderwerpen (alle dagelijkse gezamenlijke dingen), maar ook wie er kunnen meepraten (alle cliënten).
Vanzelfsprekend Inspraak mag dan redelijk nieuw zijn in de wet, maar eigenlijk is het heel vanzelfsprekend. Wie wil er nou geen invloed hebben op hoe je woont, hoe je dagelijkse leven eruitziet? Dat wil ik, dat wil jij en dat willen cliënten ook. In veel woningen en dagbestedingsplekken gebeurt dit ook allang. Hoe je inspraak het beste kan organiseren, dat kan je zelf bepalen.
Huisoverleg Een veel gebruikte vorm is een huisoverleg. Als team Medezeggenschap krijgen we de laatste tijd regelmatig vragen van begeleiders en managers over je dat kan opzetten en goed kan laten lopen. Huisoverleg is overal anders. Dat zie je al aan de naamgeving. Soms heet het huiskameroverleg, op andere plekken is het bewonersoverleg of inloopvergadering. In een huisoverleg komen cliënten bij elkaar en praten met ondersteuning van de begeleiding over de dingen die in hun woning of dagbesteding spelen. Wie bepaalt wat er op de agenda staat? In de ene woning barsten de cliënten van de ideeën waar ze over willen praten, in een andere woning maakt de begeleiding de agenda. Zo kan in een huiskamer een onderwerp als ‘afval scheiden’ een heel geanimeerd gesprek opleveren: waarom je dat zou moeten doen, en hoe dan? Welk afval moet waarin? En waar zetten we de bakken, zodat ze het minst in de weg staan? In andere groepen past bij dit onderwerp een meer praktische benadering: leg op tafel een oude krant, een melkpak, een chipszak, een lege jampot en een mandarijnenschil met de afvalbakken erbij. En dan samen oefenen wat in welke bak moet.
In de ene woning werkt een huisoverleg in de vorm van een vergadering met een agenda en een verslag wel, in andere woningen helemaal niet.
Gelukkig kan je inspraak op meer manieren organiseren. Je kan bijvoorbeeld samen een spel doen, met vragen of plaatjes. Tijdens het eten kan je ideeën bedenken voor activiteiten die cliënten samen kunnen doen. Of je past het in de jaarlijkse BBQ met cliënten en verwanten door op een muur vragen, stellingen of dilemma’s te hangen waar iedereen iets bij kan tekenen of schrijven. Of waar je stickers bij kan plakken. Je kan ook gaan wandelen met een cliënt en praten over wat het fijn maakt om in de huiskamer/inloop te zijn (of juist niet).
Voor medewerkers: Tips, werkvormen en hulpmiddelen In de Kenniswijzer Inspraak en Medezeggenschap vind je tips over vormen van inspraak, gespreksonderwerpen, werkvormen en hulpmiddelen.
En sluit je aan bij de groep Medezeggenschap op MijnAmerpoort, dan ontvang je vaker informatie, tips en ideeën over inspraak en medezeggenschap.
Natuurlijk kan je ons ook mailen op: medezeggenschap@amerpoort.nl. We horen graag hoe jij de inspraak aanpakt binnen jouw woning of dagbesteding!
Jetske Drijver
Team medezeggenschap