‘Iets nieuws leren, geeft je vrijheid’

Koen en Daniëlle zijn twee jonge mensen vol ambitie en energie. Ze volgen allebei de training ‘Samen naar de Top’. Daarin ontwikkelen ze hun talenten en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Met deze bagage gaan zij volgend jaar ook anderen trainen. En daarmee zetten ze zich in voor een leven lang leren voor cliënten van Amerpoort.

Tekst: Jantine Willemsen / foto’s: Ineke Oostveen

Daniëlle Amelsbeek (27) woont in Almere en doet als vrijwilliger de administratie in het buurtcentrum. In haar vrije tijd schrijft ze graag: “Het liefst romantische verhalen. Zo kan ik even ontsnappen uit deze moeizame wereld, een stukje verdwijnen. Eigenlijk heb ik nog nooit iets laten lezen aan iemand. Ik zou het mijn vriend kunnen laten lezen, maar die is niet kritisch genoeg.” Daniëlle’s passie voor verhalen vertellen, gaat ze ook op een andere manier inzetten. “Ja dat klopt. Dan geef ik nu een primeur weg. Want ik ga een podcast maken voor EdLoket, samen met Micky. Zij is net als ik ervaringsdeskundige bij Amerpoort.”

Koen Roozeboom (26) woont in Woerden. Hij werkt bij Intertoys en als het even kan beheert hij daar de kassa. In zijn vrije tijd gamet hij het liefst. “GTA en Fifa zijn mijn favoriet. En iets heel anders: ik ga ook af en toe wandelen met ouderen en dan vertel ik moppen. Vroeger deed ik dat met mijn opa.”

Hoe vinden jullie de training ‘Samen naar de Top’?

Daniëlle: “Ik heb eerder de training voor ervaringsdeskundige gedaan en ik vind dit een soort verdieping. Het is een niveau hoger. Voor mij is het belangrijk om onderdeel van de samenleving te zijn. Ik doe ‘Samen naar de Top’ dus niet alleen voor mezelf, maar ook voor de ander. Ik let extra goed op hoe ik het kan uitleggen. Wat wil ik dan aan anderen leren? Ik kan goed mijn mening geven. Veel anderen niet. Bijvoorbeeld mijn vriend, hij laat zich snel in hoekje drukken. Een ander kan misschien wel zeggen: ‘kom voor jezelf op’. Maar ík kan nu laten zien dat het echt werkt. Ik ben het levende bewijs. Met de goede argumenten! Tijdens de training leer ik zelf ook nieuwe dingen. Ik wil nog wel eens te veel overnemen van een ander. Daarom wil ik leren meer geduld te hebben. Ook iemand anders mening doet ertoe. Voor mij is deze training dus ook een les in geduld en omgaan met mensen met andere beperkingen dan ik.”

Waarom doen jullie mee?

Koen: “Ik was blij verrast toen mijn begeleider zei dat ‘Samen naar de Top’ wel iets voor mij zou zijn. De meeste mensen met een beperking worden vanaf hun 18e jaar in een hoekje gestopt en dan zoek je het maar uit. Na twee jaar basisopleiding, ga je bijvoorbeeld in een tuin werken. Of ga je naar een of andere dagbesteding en krijg je een Wajong uitkering. Dat vind ik heel jammer. De meeste mensen kunnen meer. Ik vind het ook leuk om via deze training nieuwe mensen te leren kennen. Vanmorgen hebben we complimenten aan elkaar gegeven. Dat vond ik wel lastig hoor, omdat ik nog niet iedereen zo goed ken. Zelf complimenten krijgen, vond ik ook moeilijk. Dat heb ik van huis uit niet meegekregen.”

Leerzaam, leuk en soms best spannend: je ervaringen delen met de groep.

Wat is de meest waardevolle les die jullie hebben geleerd?

Daar hoeven ze allebei niet lang over na te denken: “reizen met het openbaar vervoer!” Koen: “Toen ik bij mijn ouders woonde, heb ik niet geleerd om zelfstandig te reizen. Mijn ouders waren bang dat ik zou verdwalen.” Daniëlle vertelt hoe waardevol zelfstandig reizen is. “Doordat ik heb geleerd om met de trein te reizen, heb ik veel meer vrijheid gekregen. Ik kan nu zeggen: ‘Ik neem wel een trein later, eerst nog even koffie halen bij Starbucks.' Hoe lekker is dat?”

Wat willen jullie anderen meegeven?

Daniëlle hoeft daar niet lang over na te denken. “Ga een training volgen. Het kan je leven zo verrijken! Je hoeft niet onzeker te blijven. Ook al heb je misschien vaak gehoord dat het je niet gaat lukken. Ik kan het en jij kan het ook.” Koen sluit zich daarbij aan. “Je kan niet in de toekomst kijken. Lukt het niet linksom, dan rechtsom!”

Daniëlle vertelt haar verhaal.

Koen leert veel van de ervaringen van anderen uit de groep.

Doe mee en geef je op!

Cliënten van Amerpoort willen meer mogelijkheden hebben om te leren of een diploma te halen. De trainingen van ‘Samen naar de Top’ biedt hen de kans om te blijven leren. Coach Marleen Wever vertelt hoe de trainingen eruit zien. “Aan de hand van een prachtig werkboek gaan we in ‘Samen naar de Top’ aan de slag met vragen als: ‘Wie ben ik? Wat kan ik? Wat zou ik willen?’ En dat is voor iedereen weer anders. Bij de trainingen gaat het om het leren van en met elkaar, zodat mensen als Koen en Daniëlle dus straks ook weer andere mensen met een beperking sterker kunnen maken.”

Er zijn verschillende ‘Naar de Top!’ trainingen, waarmee cliënten kunnen groeien en hun talenten ontwikkelen. Vanuit ieders eigen kracht, passend bij wat je zelf aankan en wilt. Met ondersteuning van de mensen om je heen. Klik hier voor meer info en aanmelden voor de trainingen in 2021.