Tim van Dort (47) Assistent-begeleider

Tekst: André van Os / Foto: Ineke Oostveen

Wat zijn je passies?

“Eigenlijk probeer ik al mijn handelingen uit te voeren met een vorm van passie. Want intensief leven vergroot mijn kijk op de wereld. Dus passie is voor mij een breed begrip. Evengoed, mijn achtergrond is kunst en dan met name schilderen en fotografie. Daar kan ik mij volledig in verliezen. Vroeger (nu nog sporadisch) werkte ik in opdracht, maar als ik tegenwoordig een doek schilder met vrij werk of fotografeer - wat en wanneer ik wil - dan ervaar ik pas die volledige vrijheid die door niemand te beïnvloeden is. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat creatief denken en doen mijn passie is.”

Wat is je favoriete muziek?

"Mijn muzieksmaak is, op z’n zachtst gezegd, nogal breed te noemen: ik vind jaren ’70 en ’80 muziek heerlijk voor de nostalgische bui, Lounge en Einaudi voor als ik even in mezelf wil keren. Maar al decennia voert techno-trance toch wel de boventoon. Mijn emotionele uitlaatklep. Opbouwend met een flinke bas die sneller en harder gaat, blijven hangen in de ‘drop’ om vervolgens, net zoals in een achtbaan volledig los te gaan. Dat corona een halt heeft toegeroepen aan festivals is voor mij dan ook een enorm gemis.”

Wat vind je vervelend aan jezelf?

“Door drukte en dromerigheid leef ik vaak van dag tot dag en dat geeft wel eens problemen met afspraken en planningen. Ik weet heel goed wat ik wil, maar dat past vaak niet in een dagdeel. Ook heb ik een sterke drang om een zo prettig mogelijk leefklimaat te creëren voor mijn omgeving, bijvoorbeeld door middel van humor, een niet-klein-te-krijgen optimisme, extra werk te verstouwen of werk uit handen te nemen. Op zich prachtig voor mijn omgeving, maar ik vergeet daarin wel eens mezelf. Kortom, ik ben nog op zoek naar de juiste balans.”

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

"Ik werk op het Kwatrijn in Soest, een woon-werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Het terrein bestaat uit 4 woningen en 3 dagbestedingen. Alle woningen hebben een eigen terras, die allen aansluiten op onze grote gezamenlijke en prachtige tuin, bestaande uit een moestuin, dierenweide met geitjes, zwijntjes, kippen en konijnen, belevenistuin en wandelpaden. Kom gerust - na de covid-periode - eens een kijkje nemen!”

Waar ben je trots op?

"Op de eerste plaats ben ik trots op de flexibiliteit van onze bewoners. Dit zijn 7 cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Zij kunnen zich verbaal niet uiten. Zij moeten zich aanpassen aan veranderingen die wij doorvoeren -voor hun veiligheid - en hebben daarin weinig keuze. Toch houden zij zich daarin prachtig staande. Ik ben trots op ons team. Wij werken volgens de POWER Pyramide: Passie-Ontspannen cliënten-Werkplezier-Eigen invloed-Respect. Het klinkt zweverig, maar werkt als een organische machine. Het voelt aan de ene kant heel natuurlijk en aan de andere kant is iedereen een belangrijk onderdeel van één visie. Wij hebben allemaal verschillende karakters en leeftijden en ik vind het wonderbaarlijk en mooi om te zien hoe wij elkaar bijstaan in moeilijke tijden, persoonlijk of werk-gerelateerd.”

Wat is het leukste onderdeel in je werk?

"Als begeleider op onze groep ontvang je geen woorden maar veel geluid en mimiek. Dat is op zich niet altijd het leukste, maar die glimlach, dat gegrinnik, het begrip dat je daar tussendoor krijgt… dat is toch goud tussen alle zandkorrels, of niet?”

Hoe zouden jouw collega's je omschrijven?

Open minded, optimist, slecht zang- en danstalent, soms grappig, een creatieveling, chaoot, stoer maar toch ook lief en soms lang van stof, zoals de eerste anekdote die ik mijn vriendin ooit vertelde: 'Wil je de lange of de hele lange versie?'"