EXPERTISE:

Kookapp helpt om koken populairder te maken

‘Kan je ons helpen met lekkere en gezonde recepten?’ Die vraag werd vaak gesteld aan Hannes Olij-Myburgh, adviseur gezond leven bij Amerpoort. Samen met zorgorganisaties Reinaerde en Humanitas werkte hij mee aan de ontwikkeling van De Kookapp. Sjoerd, bewoner van de Bernhardlaan in Vinkeveen, en zijn begeleider Gijs vertellen over hoe zij De Kookapp ervaren.

Tekst: Jantine Willemsen / fotografie: Ineke Oostveen

Hannes legt uit: “De Kookapp is voor sommige mensen die zelfstandig(er) willen koken precies wat ze nodig hebben. Het is een gratis app die je helpt om leuk, lekker en gezond te koken. Alle recepten die er in staan zijn goedkoop, gezond en in een simpele keuken te maken. Daardoor kan je in De Kookapp onbezorgd een recept kiezen. De app helpt je in de supermarkt met plaatjes van de ingrediënten en een boodschappenlijst die je kan afvinken. En tijdens het koken wordt alles stap voor stap uitgelegd. Alle tekst kun je laten voorlezen, handig voor mensen die niet kunnen lezen.”

Zelfstandig of met hulp

De Kookapp wordt het meest gebruikt door mensen met een licht verstandelijke beperking. Om nieuwe recepten uit te proberen, gezonder te eten, zelfstandiger te koken of makkelijker binnen budget te blijven. Mensen die al kunnen koken, gaan vaak meteen zelfstandig aan de slag met de Kookapp. Anderen hebben soms nog wat hulp nodig van familie of begeleiding. Zo ook Sjoerd Schreuders. Samen met begeleider Gijs Salentijn maakt hij elke week een maaltijd klaar. Sjoerd vertelt: “Ik kook met Gijs in mijn eigen appartement, dat vind ik heel leuk om te doen. Samen bezig zijn in de keuken.”

< Hannes Olij-Myburgh, adviseur gezond leven bij Amerpoort

Weekmenu

Sjoerd woont in Vinkeveen, aan de Bernhardlaan. Samen met andere jonge mensen die daar leren om zo veel mogelijk zelfstandig te wonen. Wie wil, kan elke avond mee-eten met de groep. “Naast koken denk ik ook mee over het weekmenu van onze groep,” vertelt Sjoerd verder. “Samen met mijn begeleider Liana maken we een schema op het digibord. Ik let erop dat we dan een beetje afwisselen: Hollandse pot, couscous, kip tandoori, pasta. Dus stamppot andijvie mag bijvoorbeeld niet te vaak. Het liefst eet ik de spaghetti van Gijs, die is echt heerlijk.”

Twee passies

Dat Gijs zo goed kan koken, is niet zomaar: “Ik ben zij-instromer, ik kom uit de horeca. Van eetcafé tot sterrenzaak, van catering tot bedrijfsrestaurant voor 350 man. In de coronatijd raakte ik mijn baan kwijt en ging ik me op iets nieuws oriënteren. Ik kwam al snel bij Amerpoort terecht. Anderhalf jaar geleden ben ik hier gestart, ook met de opleiding. Ik kreeg een warm jasje aan. Ik zorg graag voor mensen én ik houd van koken. Nu kan ik deze twee passies combineren.”

Kookwedstrijd

“Ik hoorde over De Kookapp en heb contact gezocht met Hannes. Met mijn werkervaring zou ik er vast aan kunnen bijdragen. Hannes vertelde me over een kookwedstrijd, misschien kon ik daar met een bewoner aan meedoen. Ik dacht gelijk aan Sjoerd en hij was meteen enthousiast.” Hannes vult aan: “ Op 24 juni was de allereerste kookwedstrijd van De Kookapp waar tien mensen het tegen elkaar opnemen in een echte kookstudio in Utrecht. Dit is een van de activiteiten die we vanuit De Kookapp organiseren om op een leuke manier met koken bezig te zijn. Ook organiseren we een maandelijkse fotowedstrijd en kun je een workshop volgen van ervaringsdeskundige cliënten.”

Sjoerd en Gijs hebben in de Kookapp gezocht naar een lekker recept om te gaan koken bij de kookwedstrijd. Ze kozen voor een hartige plaattaart met zoete aardappel en rode biet. Eerst moest er natuurlijk geoefend worden, Sjoerd vertelt hoe dat ging: “Ik heb groenten gesneden en de taart belegd. In De Kookapp stond nog een handige tip, dat je eerst je handen moet wassen. Maar die lazen we pas aan het eind, haha. Iedereen op de groep vond de plaattaart heel lekker. Ook bewoners die niet zo van vegetarisch houden. Die legden er gewoon een plakje ham op.”

Spruitjes

Meer verse groente en bij elke maaltijd een salade, dat is wat Gijs promoot aan de Bernhardlaan. De Kookapp helpt hierbij: “Ik vind het een fantastische app, het helpt mij echt om koken populairder te maken. Het is zeker een handige tool om zelfstandiger te worden. De app helpt je bij zelf boodschappen doen en er staan ontzettend veel gevarieerde recepten in. Je kunt hiermee meer uit bewoners halen. En laten zien wat eten betekent: eten is lekker, eten is gezond, eten is gezellig.” Voor Sjoerd werkt de aandacht voor koken in elk geval heel stimulerend: “Ik lust bijna alles. Alleen spruitjes niet. Behalve een keer toen Gijs het kookte, met spekjes en stroop.” De Kookapp is te downloaden via de app-store, kijk voor meer informatie op www.dekookapp.nl

Voor vragen over De Kookapp, mail naar Hannes Olij - Myburgh: h.myburgh@amerpoort.nl