Boven bezetting beginnen

‘Eerst rustig inwerken en dan het team versterken’

“Een unieke kans! Eerst rustig inwerken en dan het team versterken.” Dat leek Pauline Visser wel wat. Ze wilde een vacature aanklikken op de werkenbijamerpoort-website, maar klikte per ongeluk op een andere pagina en las deze tekst. Het aanbod sprak haar meteen aan. Zo’n 10 weken geleden begon ze bij Huydecoperlaan 4 op Nieuwenoord. Binnenkort is ze klaar om een woongroep met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) te versterken.

Tekst: Lisette Stekelenburg / Fotografie: Ineke Oostveen

De huiskamer van Huydecoperlaan 4 ruikt naar wasverzachter en verse koffie. Op de televisie een aflevering van de ‘Bold and the Beautiful’. Een bewoner wacht op de komst van de huisarts. Een ander is vandaag even te gast. Haar woning in Soest wordt verbouwd. Begeleider Pauline kijkt samen met praktijkopleider in opleiding Heidy Fokker, collega-begeleiders Lydia Roest en Marja Beijer terug op haar eerste twee maanden bij Amerpoort.


“De gehandicaptenzorg heeft me altijd getrokken”, geeft Pauline aan. “Als 14-jarige deed ik vrijwilligerswerk bij een zorginstelling. Toch ben ik een ander pad ingeslagen. Ik ging in dienst en heb totdat ik kinderen kreeg in de ‘mannenwereld’ gewerkt. Toen maakte ik de overstap naar de thuiszorg. Dat bleek beter te combineren met een gezin.”

Toevallig

“Na 10 jaar werd de thuiszorg voor mij lichamelijk te zwaar. Tijd om verder te kijken. Ik klikte toevallig op deze vacature op de werkenbijamerpoort-website. Tijdens mijn sollicitatiegesprek had ik meteen een warm gevoel en binnen een paar weken kon ik beginnen op de Huydecoperlaan 4.”


“Hier heb ik de afgelopen maanden kunnen zien hoe alles reilt en zeilt. Daarnaast volg ik veel trainingen. Mijn agenda staat echt bomvol cursussen. Ook omdat ik hierna op een woning van mensen met Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG) wil werken. Eigenlijk merkte ik meteen in het sollicitatiegesprek dat dat mijn doelgroep is. Ik vind het een uitdaging om te proberen moeilijk gedrag te lezen en daar naar te handelen. Dus nu volg ik naast de verplichte diabetes- en medicijnentraining, ook alle Spoor A trainingen en de weerbaarheidstraining. Vooral die weerbaarheidstraining was super!”

Klaar stomen

Volgens Heidy Fokker is dat het mooie van deze vacature. Zij regelt dat de inwerkperiode efficiënt verloopt en checkt regelmatig bij Pauline hoe het gaat. “Door boven bezetting op een stabiele groep te beginnen, kan je rustig kennismaken met de werkwijzen en systemen van Amerpoort. Bovendien krijg je alle tijd om versneld de nodige trainingen te volgen. Zo word je in 2 tot 3 of 4 tot 6 maanden klaargestoomd om daarna een vervolgstap te maken naar een andere groep waar ze versterking kunnen gebruiken. Pauline gaat snel. Ze heeft al veel zorgervaring. Ze was bijvoorbeeld al gewend pillen uit te delen en te werken met een elektronisch patiënten dossier. Het inwerken kan dus per persoon verschillen.”


Ook Pauline zelf vindt het snel gaan. “Ik kom natuurlijk uit de thuiszorg, dus veel dingen zijn mij bekend. En voor mij mag het soms nog sneller. In de thuiszorg was ik gewend om op één dag 8 cliënten te bezoeken. Dat ging van bam, bam, bam en door naar de volgende. Als je hier op één locatie werkt, heb je veel meer tijd voor je cliënten. ‘Is dit alles’, dacht ik in het begin. Ik vond het relaxed. Natuurlijk is het soms even pittig tijdens spitsuur, maar je hoeft niet zo te vliegen als in de thuiszorg.”

Levenservaring

“Waarom ik voor MVG kies? Ja, dat komt ergens vandaan. Misschien door mijn levenservaring, door dingen die ik heb meegemaakt. Ik denk bijvoorbeeld aan die oudere veteraan die ik ontmoette toen ik bij defensie werkte. Hij had afasie, zat in een rolstoel en kon zich niet goed uitdrukken. Daardoor werd hij vaak niet begrepen en dat maakte hem weer agressief. Als ik dat zie, dan wil ik zo’n man helpen.”


Ze merkte ook wel nadelen van boven bezetting in het rooster staan. “Soms vond ik het lastig dat ik in de vakantie en bij ziekte niet inzetbaar was. Dat is een minpuntje. Ik wilde mijn collega’s graag helpen. Maar ja, het voordeel is dat ik al die trainingen kan doen en mijn handen vrij heb om overal naar toe te gaan.”

Meedraaien

Ook begeleider Marja Beijer ziet de voordelen van tijdelijk een collega boven bezetting. “Ik vond het hartstikke leuk om Pauline in te werken. Ze komt uit de zorg, dus ze heeft aan een half woord al genoeg. Ze is leergierig, stelt vragen en draait nergens haar hand voor om. Dat is wel zo prettig. Dan kost inwerken minder energie. Bovendien had ik dan even mijn handen vrij voor taken waar ik niet aan toe kwam.”


Lydia Roest heeft ook een advies voor een volgende keer. “Misschien is het een idee dat iemand tijdens de inwerkperiode ook een dag meedraait op een dagbesteding of een andere groep. Amerpoort is zo groot. Zo had Pauline ook kunnen ervaren hoe het is om te werken met andere doelgroepen.”


Pauline is in gesprek met om een mvg-groep te versterken. Ze heeft zin in een nieuwe uitdaging.

Boven bezetting beginnen

Amerpoort heeft sinds dit jaar vacatures voor begeleiders die houden van een extra uitdaging. De nieuwe begeleider krijgt een uitgebreide inwerktijd waarbij hij boven bezetting meewerkt in een team en een uitgebreid trainingsprogramma krijgt. Op deze manier krijgt hij de tijd om vertrouwd te raken met de werkwijzen en systemen en Amerpoort. Na de inwerkperiode gaat de begeleider op een locatie werken waar ze extra versterking goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij een team met veel vacatures. Vaak zal dat een locatie zijn voor mensen met een Ernstig Verstandelijke en Meervoudige Beperking (EVMB) of moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). De nieuwe begeleider is goed ingewerkt en kan snel meehelpen om het team te versterken. Komend jaar gaan we verder met dit project. Meer weten hierover? Of wil je bij Amerpoort werken en je weet niet goed waar? Neem dan contact met één van onze recruiters en plan een oriënterend gesprek. Kijk voor meer informatie op www.werkenbijamerpoort.nl